'
Nieuws

Wat gebeurt er op dit moment?

Laatste berichten van Stichting Turn The Tide.

Hoe de kliniek omgaat met Covid-19. Oktober 2020

Net als overal in de wereld is 2020 ook voor de Healthy Mom and Baby Clinic door het Corona virus een bijzonder jaar. In maart ging Zuid-Afrika in een complete lockdown. Ondanks deze lockdown heeft de kliniek haar meest essentiële diensten aan kunnen bieden. Andere diensten zijn echter tijdelijk stopgezet om het aantal mensen in de kliniek en het onderling contact zo veel mogelijk te verminderen. De HMBC is tijdelijk gestopt met groepsvoorlichting, niet-medische echo’s en huisbezoeken. Ook is de mobiele kliniek niet uitgereden naar de wijken en is de tweedehands winkel tijdelijk gesloten. 

Vanaf het begin van de Covid-19 pandemie is de kliniek proactief aan de slag gegaan met preventieve maatregelen voor werknemers en cliënten. Een groot voordeel hierbij was dat de goede Nederlandse richtlijnen voor Covid-19 voor verloskundigen gebruikt en toegepast konden worden voor de situatie in Zuid-Afrika. De situatie in Nederland liep net voor op die in Zuid-Afrika, en daar heeft de kliniek dankbaar gebruik van gemaakt. In de maanden juni en juli steeg het aantal infecties hard. Dit gaf zoveel druk op de zorg dat ziekenhuizen en klinieken om de HMBC heen (tijdelijk) moesten sluiten. Er waren vaak te veel medewerkers besmet om de zorg te kunnen voortzetten. Hierdoor kwam er een enorme druk op de HMBC terecht. Er is een bevalkamer ingericht, Margreet en Else hebben een aantal thuisbevallingen gedaan, en er is een mobiele telefoon voor cliënten in het leven geroepen om 24/7 bereikbaar te zijn. Daarnaast is de kliniek in twee gescheiden teams gaan werken: twee weken dubbel zo hard werken in de kliniek om daarna twee weken thuis te zijn. Met het opsplitsen in twee teams kon de kliniek steeds open blijven! Het had steeds de hoogste prioriteit om de meest essentiële moeder- en kindzorg te kunnen blijven geven. In deze tijd ervoer het team nog meer hoe belangrijk hun rol is voor de community. De kliniek voelt zich enorm beschermd en gezegend. Het is de enige kliniek in de regio die niet tijdelijk heeft hoeven sluiten en geen enkele medewerker is besmet geraakt met het virus. Dit zien ze als Gods hand in en op het werk dat de HMBC doet. 

De kliniek loopt door de corona-maatregelen een deel van haar inkomsten mis. Sommige financiële support is ingetrokken, veelal omdat die organisaties weer minder inkomen hebben. Stichting Turn The Tide heeft dankzij de giften van donateurs een extra bijdrage van €5000,- kunnen geven om de misgelopen inkomsten te compenseren. De mensen van de kliniek zijn heel dankbaar voor de extra financiële support die Turn The Tide. Zij willen iedere donateur via deze weg bedanken voor het ondersteunen van dit mooie werk.

Terugblik 2019

16 december 2019

De laatste maand van het jaar is in volle gang. Een moment in het jaar waarop mensen vaak terug kijken op wat er allemaal gebeurd is. Zo ook wij. Al ruim 10 jaar Stichting Turn…