Nu

Terugblik 2019

De laatste maand van het jaar is in volle gang. Een moment in het jaar waarop mensen vaak terug kijken op wat er allemaal gebeurd is. Zo ook wij.

Al ruim 10 jaar

Stichting Turn The Tide bestaat inmiddels al heel wat jaren en al meer dan 10 jaar steunen we de Healthy Mom and Baby Center (HMBC) in Jeffrey’s Bay. Gepassioneerde mensen met een droom en een visie en veel hulp en inzet van vrijwilligers van over de hele wereld hebben de kliniek opgebouwd en gemaakt wat het nu is.

Meer dan 10 jaar geleden begon de kliniek met maandelijkse consultaties vanuit Victory Church in Jeffrey’s Bay. Twee jaar later, toen Margreet Wibbelink erbij betrokken werd, groeide de dienstverlening uit tot een full-time kliniek en verhuisde de kliniek naar de andere kant van Jeffrey’s Bay. We hebben toen als stichting de opstartkosten van de HMBC bij elkaar geworven. Misschien weet u het nog? We organiseerden een benefietdiner bij Lindenhoff waarbij de opbrengst werd verdubbeld door NCDO, een organisatie die betrokkenheid bij duurzame ontwikkeling stimuleerde. Met onze bijdrage kon de kliniek open!

Waar het begon met het begeleiden van één vrouw per maand, worden nu meer dan 1.000 vrouwen en baby’s maandelijks ondersteund. Er zijn partnerschappen gesloten met de overheid en het bedrijfsleven en het team in Zuid-Afrika is gegroeid tot negen permanente stafleden. Sinds 2016 zorgt de mobiele kliniek ervoor dat er bezoeken gebracht kunnen worden aan crèches en townships. Door een sportieve actie van de Zwolse hardloopbeweging De Warmlopers in combinatie met een verdubbeling door De Wilde Ganzen werd het bedrag voor de bus opgehaald en was de mobiele kliniek een feit. Afgelopen jaar hebben 2.000 patiënten gebruik gemaakt van de diensten van deze mobiele kliniek. Meer statistieken over het afgelopen jaar zijn te vinden in onderstaand overzicht.

Uw bijdragen

We hebben met uw hulp de Healthy Mom and Baby Center in het afgelopen jaar kunnen steunen met financiële bijdragen. Dit was ook hard nodig. Op veel momenten was, en is het nog steeds, het voor de kliniek een hele puzzel om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Uw bijdragen zijn daarvoor echt belangrijk geweest!
Naast financiële bijdragen zijn er ook weer dekentjes gehaakt en gebreid door dames uit Amersfoort en is er een echo-apparaat gedoneerd door verloskundigenpraktijk Pala. Beiden zijn verstuurd naar Zuid-Afrika en men is er erg gelukkig mee!

Plannen voor de Healthy Mom and Baby Center

En er zijn ook mooie en ambitieuze plannen voor de toekomst van moeder- en kindzorg in Afrika. De kliniek heeft de ambitie om verder uit te groeien, in de zorg voor meer vrouwen en kinderen maar ook een bredere dienstverlening. Want wat zou het mooi zijn als meer mensen de zorg die de HMBC biedt kunnen krijgen. Daarover zullen we jullie ongetwijfeld in het komende jaar informeren.

Onze stichting: vooruitblik

December is ook een maand om vooruit te kijken en nieuwe plannen te maken. Stichting Turn The Tide is met Reini de Graaf, Wilma van der Geer en met het aantreden van Marije Koelewijn en de terugkeer van Lydia Brons weer op volle sterkte. Daar zijn we erg dankbaar voor. We willen vertrekkend voorzitter Petra Jol nogmaals heel hartelijk bedanken voor haar werk als voorzitter in de afgelopen jaren!

Met een vernieuwd team en nieuwe energie gaan we ook plannen maken voor de toekomst. We hebben ons gebogen over onze visie: waar willen we heen met de stichting? Zijn er andere projecten die we willen ondersteunen? Dit hebben we verwoord in onze meerjarig beleidsplan, die we binnenkort ook op onze website zullen plaatsen. Deze is overigens vernieuwd, met veel dank aan Co Peters, Inge van Balgooi en Niels Scheurwater.

Er is in het afgelopen jaar weer veel bereikt, mede door jullie onmisbare steun en gebed. Daar zijn wij jullie enorm dankbaar voor. We hopen dan ook dat jullie de activiteiten op het gebied van moeder- en kindzorg blijven steunen. U kunt dat nu al doen door een (extra) kerstgift te geven. Daarvoor kunt u gebruik maken van de donatie-button in deze nieuwsbrief. Of u kunt uw donatie overmaken naar rekening NL51 INGB 0005 1671 65 tnv Stichting Turn The Tide (ANBI status). Heel hartelijk dank!

Maar eerst willen we jullie en jullie dierbaren, ook namens iedereen die betrokken is bij de Healthy Mom and Baby Center, fijne feestdagen wensen en een gezegend nieuwjaar!